De hoeveelheid regen die tussen maandagmiddag en dinsdagmorgen viel in Nederland, is veel minder dan verwacht. Daarom hoeven de waterschappen geen andere maatregelen te nemen.

Diverse waterschappen hadden het waterpeil in sloten en watergangen verlaagd om hoosbuien op te vangen.

Maar ze hoeven vooralsnog geen extra maatregelen te nemen, omdat de waterpeilen in de polders niet noemenswaard zijn gestegen, aldus hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden dinsdag.

Ook het dorp Kockengen, dat op het laagste punt van het veengebied tussen Amsterdam en Utrecht ligt, heeft weinig last van de regen. Het dorp heeft vaak te kampen met ernstige wateroverlast als het lang en hard regent. 

Duizend miljard

In totaal heeft het regengebied dat sinds maandagmiddag over het land trekt voor zo'n duizend miljard liter neerslag gezorgd. Dat komt overeen met vierhonderdduizend olympische zwembaden, meldt Weeronline

De meeste regen viel tot nu toe in het midden en zuiden van het land met gemiddeld zo'n dertig millimeter water. Plaatselijk is in het zuiden zelfs 45 millimeter gevallen. 

De regenbuien zijn voorlopig nog niet weg. In het zuiden blijft het tot in de avond door regenen. De neerslagsom kan op sommige plaatsen uitkomen boven de vijftig millimeter water. 

Record

Het zuiden van het land heeft vlak voor het einde van de zomer al een regenrecord te pakken. Maastricht en Eindhoven kregen in de maanden juni, juli en augustus sinds de metingen begonnen nog nooit zoveel regen, zegt Weeronline.

In Maastricht viel 438 millimeter sinds 1 juni, veel meer dan het record van 377 millimeter uit 2007. Eindhoven passeerde, mede dankzij de regen van maandag en dinsdag, ook het oude record (317 tegen 302 millimeter).

Opvallend genoeg verliep de zomer in het noorden van Nederland juist droger dan normaal. Op welke plek de zomer van 2014 komt op de ranglijst van natste zomers, is nog niet duidelijk.

Actueel weerbericht