De gemeente Den Haag en de politie gaan deze week praten met de zeven groeperingen die op 20 september willen demonstreren in de hofstad. 

De organisatoren moeten duidelijk maken wat ze voor ogen hebben. Gemeente en politie laten ''op een nog nader te bepalen datum'' aan de organisatoren weten ''wat kan en wat mag'', meldde de gemeente Den Haag maandag.

Burgemeester Jozias van Aartsen verbood vorige week alle demonstraties in woonwijken in Den Haag. Het risico op ongeregeldheden is volgens hem te groot.

De betogers moeten daarom uitwijken naar andere locaties. Welke dat zijn, laat de gemeente in het midden, maar in Den Haag wordt geregeld gedemonstreerd op bijvoorbeeld het Malieveld, het Plein en het Lange Voorhout.

Onder de zeven organisatoren is Pro Patria. Dat wil op 20 september een 'mars voor de vrijheid' houden in Transvaal. De Nederlandse Volksunie (NVU) wil naar de naastgelegen Schilderswijk lopen. In beide wijken wonen veel allochtonen. De islamitische Muslim Defence League - Holland en de Partij voor de Eenheid willen beide buurten juist blokkeren.

Grondwet

In de grondwet staat dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Den Haag mag een protest in principe dan ook niet verbieden, maar de gemeente mag wel voorwaarden stellen. Zo mogen demonstranten worden geweerd uit bepaalde delen van een stad.

Ook mag het bijvoorbeeld verboden worden om antisemitische leuzen te roepen. De gemeente mag demonstranten verder verbieden om dingen te dragen die als wapens kunnen worden gebruikt, zoals stokken bij spandoeken.