De uitgeprocedeerde asielzoekers die dit weekend een nieuw onderkomen hebben gekraakt in Amsterdam, lopen opnieuw het risico dat hun onderkomen wordt ontruimd. 

De eigenaar van het bedrijfspand aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam Nieuw-West heeft bij de politie aangifte gedaan van kraken.

Het Openbaar Ministerie (OM) beoordeelt of er een spoedeisend belang is bij de ontruiming van het kraakpand, zei een woordvoerder van de gemeente maandag. Het OM gaat met politie en gemeente afwegen of de ontruiming op korte termijn nodig is. Als er geen spoed mee gemoeid is, valt het pand onder regulier kraakbeleid.

Op haar website meldt de groep vluchtelingen van 'Wij zijn hier' het pand te hebben omgedoopt tot Vluchtgebouw. De groep zwerft al bijna twee jaar door Amsterdam en verliet zaterdagmorgen een leegstaand schoolgebouw. Eerder verbleven ze in een kerk, een kantoor en een voormalige gevangenis in de Havenstraat.

Projectontwikkelaar Karspelhof is eigenaar van het gekraakte bedrijfspand aan de Jan Tooropstraat, tegenover het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. De eigenaar bevestigt dat hij maandag aangifte doet. Het voormalige datacentrum van KPN staat sinds vorig jaar leeg, zegt directeur Gerard Jan Kohsiek van Karspelhof. Het bedrijf wil op de plek woningen bouwen, waarvoor het bestemmingsplan reeds is gewijzigd.

Kohsiek kan niet zeggen wanneer het pand wordt gesloopt. Op de vraag of de asielzoekers tot de sloop in het gebouw kunnen blijven, antwoordt de projectontwikkelaar dat dit aan het OM is. De krakers gaan ervan uit dat sloop voorlopig nog niet aan de orde is en het pand daarom nog behoorlijke tijd leeg zal staan.