Opnieuw verdachte gepakt voor liquidaties Staatsliedenbuurt

De politie heeft eerder deze maand opnieuw een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, op 29 december 2012.

Dat heeft officier van justitie Maaike van Kampen maandag bekendgemaakt tijdens een voorbereidende zitting tegen twee andere verdachten in de omvangrijke zaak.

De aangehouden verdachte is de 43-jarige Stefan S. De politie heeft een undercoveractie op touw gezet om tot zijn arrestatie te komen. Tegen een informant van de politie zou S. ook belastende uitlatingen hebben gedaan over medeverdachten Adil A. en Anouar B.

Met Stefan S. zitten nu vier verdachten vast in de zaak. Een van hen, Hamza B., is vorig jaar opgepakt in Marokko en zal daar worden berecht. Een vijfde verdachte is op 18 augustus geliquideerd in Amsterdam-Oost.

Woning

Anouar B. zou ondergedoken hebben gezeten in de woning van Stefan S. in Amsterdam-West. Ook zou B. er samen met Adil A. zijn geweest, in voorbereiding op de moordpartij in de Staatsliedenbuurt.

Op een tas met wapens die een grote rol speelt in het dossier is een DNA-spoor van Stefan S. gevonden. Dat geldt ook voor een kogelhuls die is gevonden in een van de auto's die de schutters in de Staatsliedenbuurt hebben gebruikt.

Bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt kwamen Youssef Lkhorf (28) en de Saïd el Yazidi (21) om het leven. Op hun vlucht beschoten de daders twee motoragenten, die het vege lijf ternauwernood konden redden.

Ontkomen

Het geweld houdt vermoedelijk verband met een reeks andere moorden in het criminele circuit. Hoofddoelwit van de schutters in de Staatsliedenbuurt zou Benaouf A. zijn geweest. Hij wist te ontkomen. A. is daarna opgepakt op verdenking van het regisseren van de moord op crimineel Najeb Bouhbouh, die in oktober 2012 in Antwerpen werd doodgeschoten. Twee vermoedelijke kennissen van Benaouf A. treden op als anonieme getuige in het onderzoek naar 'de Staatsliedenbuurt'.

De rechtbank verwacht de zaak rond de schietpartij voorjaar 2015 inhoudelijk te kunnen behandelen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie