Voormalig kamerlid Henk Krol moet twee ton misbruikt subsidiegeld teruggeven aan het rijk maar is dat niet van plan.

Het oud-Tweede Kamerlid zei dat vrijdag nadat het AD had bericht dat de SVGK subsidiegeld moet teruggeven aan het Rijk dat niet voor de juiste doeleinden zou zijn gebruikt.

De SVGK stelt oud-voorzitter Krol aansprakelijk en vindt dat hij het geld uit eigen zak moet terugbetalen. Krol zou de subsidie, die was bedoeld voor een website voor homoseksuele jongeren, hebben gebruikt voor eigen bedrijven, zoals een seksshop.

''De stichting was niet bij de subsidieaanvraag betrokken. Krol deed alles op eigen houtje. We stellen Krol verantwoordelijk en hebben tegen hem gezegd dat hij maar moet zorgen dat het geld terugkomt'', zegt een bestuurslid van de SVGK.

Onderzoek

Minister Jet Bussemaker (OCW) had op basis van een eerder onderzoek al aangekondigd dat ze het subsidiegeld zou terugvorderen. Ze deed dat toen de accountant van de stichting zijn eerder afgegeven goedkeurende accountantsverklaring had ingetrokken. Krol zegt niets verkeerd te hebben gedaan. ''Alles was heel open en transparant. Ik was ook niet betrokken bij het onderzoek.''

''We hebben bewijzen dat Krol tegen de statuten heeft gehandeld en we stellen hem aansprakelijk voor alles wat hij fout heeft gedaan'', aldus SVGK-voorzitter Janine Pijl. De stichting gaat geen proces tegen Krol aanspannen, omdat er volgens haar geen geld meer voor is.

Krol was fractieleider voor 50PLUS, maar stapte vorig jaar uit de Tweede Kamer toen bleek dat hij pensioenpremies voor personeel van de Gay Krant niet goed had afgedragen.