Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn donderdag twee keer in actie gekomen, omdat twee Russische bommenwerpers boven Nederlands gebied vlogen. 

De Russische toestellen van het type Bear vlogen rond 14.45 uur het meest noordelijke deel van het Nederlandse luchtruim binnen onder escorte van twee Deense F-16's, aldus een woordvoerder van de luchtmacht.

Nadat de Nederlandse straaljagers de Russische toestellen bij het verlaten van het Nederlandse luchtruim hadden overdragen aan de Britse luchtmacht, maakten ze een draai en vlogen ze opnieuw Nederlands gebied binnen.

De Nederlandse F-16's namen de begeleiding vervolgens weer over van de Britten. Enige tijd later draaiden de Russen af naar het noorden.

Niets bekend

Over de herkomst en bestemming van de twee Russische bommenwerpers is volgens de luchtmachtwoordvoerder niets bekend.

Het komt een aantal keren per jaar voor dat Russische of andere toestellen het Nederlands gebied invliegen. De laatste keer was in april. Ook toen ging het om Bears.
 
De Nederlandse F-16's zijn twee volledig bewapende straaljagers, die afwisselend op de vliegbases Volkel en Leeuwarden dag en nacht klaarstaan voor de verdediging van het Nederlandse luchtruim. In opdracht van de NAVO kunnen zij binnendringers eventueel onderscheppen.