Het dossier rond de in december 2009 overleden Eline Melters wordt opnieuw bekeken. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een bericht daarover van Hart van Nederland (SBS) donderdag bevestigd. 

De 23-jarige Melters stierf op 8 december 2009 in het Limburgse Urmond onder verdachte omstandigheden door een aantal messteken. Destijds concludeerden politie en justitie dat het om zelfmoord ging.

De nabestaanden van Melters konden zich daar niet in vinden en hebben aangedrongen op een herbeoordeling. Volgens hun advocaat Arthur van der Biezen heeft een recent gesprek daarover vruchten afgeworpen.

Een woordvoerster van het Om zegt dat het nadrukkelijk niet gaat om een heropening van de zaak. ''Nieuwe mensen gaan met een frisse blik het onderzoek van destijds bekijken.''

Van der Biezen: ''De familie en ik juichen dit toe, het biedt nieuwe perspectieven. De familie voelt zich door deze goede stap gehoord.'' De raadsman verwacht dat er enkele maanden met de herbeoordeling van het dossier gemoeid zullen zijn.

Destijds hield de politie de vriend van Melters aan en onderwierp hem aan een uitgebreid verhoor. Hij kwam na een dag weer op vrije voeten en werd toen niet langer meer verdacht. De familie denkt dat Melters is vermoord door haar toenmalige vriend. 

Vragen

"Zij hebben nog veel vragen, vooral omdat het onderzoek voor hun gevoel zo snel was afgerond. Daarom hebben wij voorgesteld de zaak nog eens door een ander team, dat er nog niks van afweet, te laten bekijken", zegt de woordvoerder. 

De zaak kreeg vorig jaar nog aandacht van het televisieprogramma Het Zesde Zintuig, waarin vermeende paragnosten naar de plaats afreisden om hun licht op de zaak te laten schijnen.

De voormalige vriend van de vrouw probeerde de uitzending nog via de rechter te verbieden, maar de rechtbank in Lelystad zag geen aanleiding de uitzending tegen te houden. 

Rotterdam

Het is overigens niet de eerste keer dat een zaak zonder nieuw onderzoek opnieuw wordt bekeken. In februari besloot justitie in Rotterdam een zogenoemde reflectiekamer nog eens te laten kijken naar een oude zaak.

Het ging om de dood van de 19-jarige Schiedammer Leon Groeneweg. Hij werd in 2008 dood aangetroffen in een ondiep gedeelte van het Brielse Meer.

Dat was net op het moment dat hij uit een jeugdbende wilde stappen en met de politie wilde spreken over de dood van een ander bendelid. Zijn moeder is dit jaar in hongerstaking gegaan om een nieuw onderzoek af te dwingen.