In alle Haagse woonwijken wordt voor de komende twee maanden geen enkele risicodemonstratie meer toegestaan. 

Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Bij vrees voor ongeregeldheden legt Van Aartsen een beperking op en wordt de betoging op een plaats gehouden die daar volgens hem wel geschikt voor is. 

Hij kijkt daarbij onder meer naar het risico op 'vermenging van groepen' en het kunnen waarborgen van de veiligheid van bewoners en demonstranten. Ook worden eerdere ervaringen met de organisatie meegewogen. 

Van Aartsen wil ook niet dat actievoerders wijken of een deel daarvan afsluiten. Daar werd woensdag toe opgeroepen Volgens hem kan daar nimmer sprake van zijn. "Er is er maar één de baas op straat: dat is de politie." 

Schilderswijk

De burgemeester verbood vorige week al alle demonstraties in de Haagse Schilderswijk vanwege een betoging die vorige week zondag uit de hand liep in de wijk. Bij een demonstratie tegen de Islamitische Staat ontstonden rellen, werden journalisten aangevallen en raakte een agent gewond. 

Zeven groepen hadden tot nu toe aangegeven dat ze op 20 september in Den Haag willen demonstreren. Zo wilde Pro Patria een nieuwe 'mars voor de vrijheid' houden, deze keer in Transvaal. Dat ligt naast de Schilderswijk en kampt met dezelfde problemen. De Nederlandse Volksunie (NVU) wil naar de Schilderswijk lopen. De islamitische Muslim Defence League - Holland wil beide buurten juist blokkeren.

Reactie Pro Patria

In een reactie heeft Pro Patria laten weten zich te beraden op verdere stappen. Een gang naar de rechter behoort tot de mogelijkheden, maar wellicht wordt de 'Mars van de vrijheid' verplaatst naar oktober.

''We zijn in gesprek met advocaten en kijken naar de mogelijkheden om het verbod aan te vechten'', aldus een woordvoerster woensdagavond. Mocht dat niet lukken, dan gaat Pro Patria ervan uit dat het verbod voor twee maanden geldt en dat een dag rond 20 oktober wel een optie is. ''We gaan niet naar een industrieterrein of het Malieveld.''