Consumenten zijn in augustus somberder geworden. Ze zijn vooral minder positief over de komende twaalf maanden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag,

De indicator van het consumentenvertrouwen daalde in augustus met 4 punten en kwam uit op -6. Dat betekent dat meer mensen denken dat het slechter gaat, dan dat het beter gaat.

Consumenten zijn volgens het CBS minder positief over de toekomstige economische ontwikkelingen. Dat kan te maken hebben met de gespannen internationale politieke situatie.

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Toekomst

Over de economische situatie in het algemeen zijn consumenten al zes maanden op rij optimistisch, maar in augustus kreeg dat vertrouwen een knauw. Die indicator daalde met 8 punten en kwam uit op 3.

Dat komt vooral doordat consumenten veel minder opgewekt zijn over het economische klimaat in de toekomst. Hun oordeel over de situatie van het afgelopen jaar veranderde niet.

Ze waren dan ook iets minder bereid om grote aankopen te doen. De koopbereidheid zakte met 2 punten en kwam uit op -12. Dat komt doordat consumenten ook negatiever zijn over hun eigen financiële situatie in het komende jaar. 

Hun oordeel over de eigen portemonnee in de afgelopen twaalf maanden, was in augustus even negatief als in juli. Ook vinden ze het op dit moment even ongunstig om bijvoorbeeld wasmachines en televisies te kopen als een maand eerder.

Wel zijn de ondervraagden inmiddels minder bezorgd over de werkloosheid. In augustus ging 38 procent ervan uit dat in het komende jaar meer mensen hun baan verliezen. Tegelijkertijd verwachtte 30 procent een daling.

Nederlanders waren lang erg negatief over hun baan. Maar de stemming is in het laatste jaar sterk verbeterd, aldus het CBS.

Gemiddelde

Het consumentenvertrouwen van augustus is nog wel boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar uitgekomen. Dat gemiddelde ligt op -8.

In april 2000 bereikte het vertrouwen de hoogste stand ooit. Toen stond de indicator op 27 punten. Het dieptepunt dateert van februari 2013, toen de stand op -44 uitkwam.

Angst om Oekraïne overtreft mogelijk boycot