De Muslim Defence League (MDL) en de Haagse islamitische Partij voor de Eenheid hebben de bewoners van de Haagse Schilderswijk en de Transvaalbuurt opgeroepen hun wijk op 20 september af te sluiten. 

Op die manier willen ze voorkomen dat nationalisten en extreem rechts daar een aangekondigd anti-islamprotest kunnen houden.

''Niet alleen wij en de Partij van de Eenheid zullen aanwezig zijn, want ook groepen zoals Anti-Fascistische Actie (AFA) zijn van plan om naar Den Haag te komen om te demonstreren tegen de nationalisten en rechts extremisten'', meldt de MDL op Facebook.

De groep is ervan overtuigd dat met de voorgestelde acties 'door de gehele stad een breed front tegen de nationalisten en rechtsextremisten wordt gevormd'.

Pro Patia

De demonstratie die gepland staat voor 20 september is de zogenoemde Mars van de Vrijheid. Een eerste editie in de Schilderswijk liep anderhalve week geleden uit de hand: er ontstonden relletjes. 

Woensdag pakte de politie nog een tweede man op die wordt verdacht van het vernielen van een camera tijdens de protesten.

Het gaat om een 16-jarige Hagenaar die voor openlijke geweldpleging en vernieling van de camera verantwoordelijk zou zijn, meldt de politie.

Een cameraman van persbureau Novum was opnames aan het maken van de demonstratie. Hij filmde een groep mensen die zich keerde tegen de demonstratie tegen moslimextremisme. Zijn camera werd daarbij vernield en zelf werd de cameraman door enkele personen belaagd.

Op de dag zelf werden al zes tegendemonstranten gearresteerd.

Nieuwe mars

Organisator Pro Patria wil nu een nieuwe mars houden. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft na de ongeregeldheden echter een demonstratieverbod afgekondigd voor de Schilderswijk. Pro Patria heeft daarom besloten een betoging te organiseren in de wijk Transvaal. 

Ook de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft aangegeven te gaan demonstreren. Die groep wil echter wel gewoon demonstreren in de Schilderswijk en heeft aangekondigd naar de rechter te stappen vanwege het door Van Aartsen opgelegde verbod.