De uitgeprocedeerde asielzoekers die afgelopen zaterdag in Amsterdam hun intrek namen in een schoolgebouw, moeten daar zo snel mogelijk uit. 

Dat is het doel van de Stichting Kolom, die aangifte heeft gedaan van de kraak van het pand aan de Zuidelijke Wandelweg in Zuid.

Volgens Jos de Wit, voorzitter van het college van bestuur van de stichting, moet het gebouw in september onderdak bieden aan 130 leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs.

Een aannemer was vrijdag begonnen om enkele aanpassingen te doen in het pand, waar tot half juli de Peetersschool in zat. ''Alles is al gepland, de verhuizing is al voorbereid. De leerlingen moeten naar school kunnen.''

De groep van 120 uitgeprocedeerde asielzoekers, verenigd in de actiegroep 'We are here', zaten tot zaterdag in een gekraakt pand aan het Linnaeushof in Amsterdam-Oost. Ze moesten daar op last van de rechter uit en trokken daarop in het schoolgebouw.

De asielzoekers zwerven al bijna twee jaar door de hoofdstad. Ze verbleven eerder onder meer in een gekraakte kerk (de Vluchtkerk), een kantorencomplex (de Vluchtflat) en in een voormalige gevangenis (Vluchthaven).