De politie heeft dinsdag 45 mensen aangehouden tijdens een demonstratie bij het ministerie van Defensie in het centrum van Den Haag. Ze gingen op de trambaan zitten. 

De politie gaf ze even de tijd voor hun protest, maar eiste na een tijdje dat ze zouden vertrekken. Dat deden ze niet. Daarop werden ze een voor een weggehaald door agenten.

De demonstranten protesteren tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook en de Nederlandse banden met Israël. Ze roepen leuzen als 'Free Palestine', 'Netanyahu moordenaar' en 'Timmermans, bloed aan je handen'.

Er waren twee keer zo veel agenten als demonstranten. De politie had zo veel mensen ingezet omdat er rekening werd gehouden met een grotere opkomst.

De demonstratie was aangekondigd op Facebookpagina 'Burgerlijke Ongehoorzaamheid - Blokkeer het Ministerie van Defensie'. 159 mensen gaven daar te kennen dat ze zouden deelnemen, ongeveer dertig mensen kwamen opdagen. De demonstratie was niet bij de gemeente aangemeld, maar Den Haag wist wel dat er mogelijk wat op til is en was daarom voorbereid.

Bekijk beelden van de aanhoudingen:

Israëlische ambassade

Op 5 augustus was er een vergelijkbare demonstratie bij de Israëlische ambassade, een paar straten verderop. Ook toen gingen demonstranten op de rijbaan zitten en lieten ze zich zonder verzet arresteren.

Uiteindelijk werden 39 mensen opgepakt. Zij kwamen nog dezelfde avond vrij. Dat protest was ook op Facebook aangekondigd. Toen gaven 388 mensen aan dat ze zouden komen, maar waren er enkele tientallen betogers.