Zeven verschillende groeperingen zijn van plan op 20 september in Den Haag te gaan demonstreren. 

De betogingen zijn aangemeld bij de gemeente, bevestigt een woordvoerder dinsdag na berichtgeving in De Telegraaf. Wie de organisatoren zijn, zegt Den Haag niet.

Pro Patria was de eerste die met 20 september op de proppen kwam. De groepering wilde op die dag een 'mars voor de vrijheid' houden, nadat een recente demonstratie in de Schilderswijk op ongeregeldheden was uitgelopen.

Vanwege de onrust besloot de gemeente om de komende maanden geen demonstraties in de probleemwijk toe te staan. Daarom wil Pro Patria uitwijken naar Transvaal, dat naast de Schilderswijk ligt.

De Nederlandse Volksunie wil op 20 september verzamelen bij station Den Haag Centraal en naar de Schilderswijk lopen, ondanks het verbod. De extreem rechtse partij wil naar de rechter stappen om het verbod aan te vechten. De islamitische Muslim Defence League - Holland wil naar het Malieveld, naast Den Haag Centraal.

Geen toestemming

Organisatoren hoeven geen expliciete toestemming te hebben voor een demonstratie, omdat iedereen in Nederland het recht heeft om te demonstreren. De gemeente kan een demonstratie wel verbieden als de openbare orde in het geding is. Ook mogen er voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld aan de locatie.

De zeven demonstraties zullen flink wat inzet van agenten vergen. De politie heeft het die dag sowieso druk met een kermis op het Malieveld en een atletiekwedstrijd, de Vredesloop, bij het Vredespaleis en het Catshuis.