De Raad van State gaat deze week bekijken of het mogelijk is om de uitspraak over Zwarte Piet te versnellen. De rechter komt dan mogelijk voor 5 december met een uitspraak.

Dat meldt het AD dinsdag.

Normaal gesproken doet de hoogste bestuursrechter er negen maanden over voordat er een uitspraak komt. Bij een zaak waar een groot maatschappelijk belang van toepassing is kan dit worden versneld.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ging in beroep bij de Raad van State nadat de rechter had bepaald dat Zwarte Piet een negatief stereotype is.

In een bodemprocedure aangespannen door tegenstanders van Zwarte Piet, oordeelde de bestuursrechter begin juli dat de burgemeester zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning. Amsterdam moet de beslissing over de Sinterklaasintocht van 2013 daarom overdoen.

Samenleving

Volgens Van der Laan is het echter een onderwerp dat besproken moet worden in de samenleving en niet in de rechtszaal.

Amsterdam gaat het uiterlijk van Zwarte Piet dit jaar wel verder aanpassen. "Piet gaat verder veranderen om van de negroïde stereotypering en het koloniale verleden af te komen", aldus de burgemeester.

Bij de intocht van dit jaar komen er bovendien ook al veranderingen. Net als vorig jaar dragen de Pieten dit jaar geen oorbellen meer, en volgens Van der Laan stellen zij zich al jaren niet meer onderdanig op.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet