Omdat een demonstratie op 20 september niet door de Schilderswijk mag lopen, verplaatst de organisatie Pro Patria het protest tegen moslimextremisme naar de naastgelegen wijk Transvaal. 

Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Burgemeester Jozias van Aartsen besloot vorige week dat er geen enkele aan IS (het voormalige ISIS) gekoppelde demonstratie meer mag plaatsvinden in de Schilderswijk, omdat eerdere protesten uit de hand liepen.

''Na overleg hebben we besloten de mars te verleggen naar de wijk Transvaal. Op deze wijk rust namelijk geen veto van de burgemeester en dit is één van de twee wijken waar de ISIS-aanhang sterk aanwezig is'', aldus Pro Patria. De demonstratie zal worden begeleid door professionele beveiligers.

Volgens een woordvoerder is de demonstratie aangemeld bij de gemeente Den Haag. Pro Patria hoopt dat de verplaatsing van de mars ''deëscalerend werkt''.

Een vorig protest op 10 augustus werd verstoord door stenengooiende moslims in de Schilderswijk. ''Als ze nu weer afkomen op onze mars, is het duidelijk wie de agressors zijn'', aldus de woordvoerder.

Niet meeliften

Bovendien probeert Pro Patria ervoor te zorgen dat extreem rechtse betogers niet meeliften op de 'Mars van de vrijheid'. De extreem-rechtse NVU wil juist wel in de Schilderswijk demonstreren. Tegelijk zou een groep moslims op 20 september juist op het Malieveld willen demonstreren.

De gemeente Den Haag weet dat Pro Patria een demonstratie heeft aangemeld. Er zal nog met de organisatie worden gesproken over wat er kan en mag. Volgens de gemeente is nog geen goedkeuring verleend.