Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag "heeft serieus overwogen om zijn vakantie af te breken" vanwege de uit de hand gelopen protesten in zijn stad.

"Maar na overleg met verschillende mensen heb ik besloten het niet te doen. Ik wilde die knieval niet maken", aldus Van Aartsen in het AD zaterdag.

In een interview met de krant zegt de burgemeester, die donderdag een demonstratieverbod in de Schilderswijk afkondigde, dat "het fout gaat als een operbaar bestuurder voor iedere hype of hetze een knieval maakt. Ik heb besloten de storm over te laten razen en verantwoording af te leggen waar dat hoort: in de Haagse raad."

Het kwam Van Aartsen op veel kritiek te staan dat hij niet terugkeerde van zijn vakantie in Frankrijk, waar de burgemeester naar eigen zeggen niet echt van heeft kunnen genieten. "Het werd een werkvakantie, waarin mijn tijd en energie werden opgeslokt door de demonstraties in de Schilderswijk."

Verschillende betogingen in de wijk verliepen onrustig. Bij twee demonstraties ten faveure van de Islamitische Staat (IS, het voormalige ISIS) werden antisemitische leuzen geroepen. Een demonstratie tegen moslimextremisme afgelopen zondag werd verstoord in de Schilderswijk door stenengooiende tegendemonstranten.