Een Nederlandse oud-verzetsman heeft een Israëlische onderscheiding teruggestuurd omdat zes familieleden vorige maand zijn omgekomen bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook. 

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz vrijdag. 

De nu 91-jarige Henk Zanoli en wijlen zijn moeder Johanna Zanoli-Smit werden in 2011 door het Israëlische holocaustmuseum Yad Vashem onderscheiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog  hielden zij een joods kind verborgen waarvan de ouders omkwamen in nazi-vernietigingskampen.

De familie Zanoli leed zwaar onder de oorlog. Zanoli's vader werd vanwege zijn verzetsactiviteiten in 1941 naar Dachau gestuurd en kwam in februari 1945 om in Mauthausen. Zijn zwager werd geëxecuteerd en de joodse verloofde van zijn broer werd eveneens door de nazi's vermoord. 

Zanoli's achternicht, een Nederlandse diplomate in Oman, is getrouwd met een Palestijn uit de Gazastrook. Zijn ouderlijk huis werd op 20 juli getroffen door een Israëlische vliegtuigbom, waardoor zes leden van de familie omkwamen. 

Zware tol 

Hierna besloot Zanoli de onderscheiding met oorkonde per koerier terug te sturen naar de Israëlische ambassade in Den Haag, waar hij ze drie jaar geleden in ontvangst nam. In een begeleidende brief aan ambassadeur Haim Davon zegt Zanoli dat zijn familie in het verzet tegen de nazi's een zware tol heeft betaald. 

"Tegen deze achtergrond is het bijzonder choquerend en tragisch, dat vier generaties later onze familie te maken krijgt met moord op onze verwanten in Gaza. Moord gepleegd door de Staat Israël", schrijft Zanoli. Om onder deze omstandigheden een onderscheiding van de Staat Israël te behouden zou een belediging zijn aan de nagedachtenis aan mijn dappere moeder (...)".