De Nederlandse Volks Unie NVU stapt naar de rechter over het demonstratieverbod in de Haagse Schilderswijk. 

Dat heeft Constant Kusters, voorman van de extreem-rechtse partij, vrijdag gezegd.

Om de kwestie bij de bestuursrechter te brengen kondigt de NVU een demonstratie door de Schilderswijk aan op 20 september.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag kondigde donderdagavond een demonstratieverbod van twee maanden af voor de onrustige wijk.

Daardoor kan een aangemelde demonstratie van Pro Patria op 20 september niet doorgaan. Volgens de NVU, die al veel vaker met dit soort zaken te maken heeft gehad, is zo'n verbod juridisch niet houdbaar.

Demonstraties van de NVU werden jarenlang verboden of verwezen naar een afgelegen industrieterrein. Maar in 2005 haalde de rechter in Arnhem een streep door dat beleid.

Tegendemonstratie

De NVU mocht in het centrum van Arnhem demonstreren, omdat vrijheid en meningsuiting en het recht op betoging grondwettelijke rechten zijn die zwaarder wegen dan vrees voor wanordelijkheden. Er moeten ook heel zware argumenten zijn om de voorgenomen route te verbieden.

Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing van de Politieacademie in Apeldoorn zei woensdag nog dat zelfs een aangekondigde tegendemonstratie onvoldoende reden is om een betoging te verbieden.

Volgens Adang is het wel mogelijk voorwaarden aan een demonstratie te stellen en dat heeft Van Aartsen volgens hem gedaan. ''Er mag wel gedemonstreerd worden in Den Haag, maar niet in de Schilderswijk.''