De politie heeft zeker een verdachte aangehouden voor het belagen van journalisten tijdens de rellen in de Haagse Schilderswijk vorig weekeinde.

Dat meldt de politie vrijdagochtend, maar een woordvoerder kan nog geen details geven. Later vrijdag wordt naar verwachting meer bekendgemaakt.

Bij de demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS (voorheen ISIS) moest de mobiele eenheid zondag ingrijpen toen een groep agressieve tegendemonstranten voor rellen zorgden. Daarbij werden een journalist van De Telegraaf en een cameraman van Zoomin.TV aangevallen en raakte een agent gewond. Zes mensen werden aangehouden. 

De politie stelde naar aanleiding van de demonstratie een onderzoek in om meer relschoppers te pakken te krijgen. Ook het incidenten met de journalisten werd daarin meegenomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. 

Demonstratieverbod

Naar aanleiding van de rellen besloot de Haagse burgermeester Jozias van Aartsen in de Schilderswijk een protestverbod in te stellen voor twee maanden. Dat werd donderdag bekend tijdens een spoedzitting van de Haagse gemeenteraad. 

"Ik heb besloten om voorlopig geen demonstraties in de Schilderswijk meer toe te laten, hoezeer mij dit ook spijt", zei Van Aartsen. De burgemeester wil met zijn besluit ''de grote meerderheid niet in de steek laten. Zij zijn het slachtoffer. Dat wil ik ze niet nog eens aandoen.''

Het besluit van Van Aartsen kan rekenen op steun van het Openbaar Ministerie en het merendeel van de Haagse gemeenteraad. Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) staat achter het verbod.