De synagoge aan de Prinsestraat in Enschede wordt sinds donderdag bewaakt door de politie. Voor de deur van het monumentale gebouw staat een bewakingspost.

Een woordvoerster van de politie bevestigt dat er bewaking is ingesteld, maar verwijst voor details naar de gemeente Enschede. 

De beveiligingspost is onderdeel van enkele maatregelen die zijn ingevoerd naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) adviseerde de gemeente Enschede in juni al maatregelen te treffen. "Dit hebben wij ook gedaan, alleen zijn die niet bekend gemaakt", aldus een woordvoerder van de gemeente tegenover NU.nl. "De synagoge werd sindsdien extra in de gaten gehouden. Omdat de coördinator nu aanraadt voor langere termijn maatregelen te treffen hebben we gekozen voor een bewakingspost."

Activiteiten

Met name tijdens activiteiten in de synagoge, of als er een aanleiding voor is, zal de beveiligingspost worden bemand. Verder kan de gemeente geen uitspraken doen over de extra bewaking.

Het besluit voor het bouwen van een bewakingspost heeft volgens de gemeente niets te maken met de actuele onlusten tussen joden en Palestijnen noch met islamitische demonstranten. 

Ook de Joodse gemeenschap in Enschede laat weten dat er recent geen bijzondere dreigementen zijn binnengekomen. 

Omwonenden van de synagoge hebben donderdag een brief van de gemeente gekregen.