De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat in beroep bij de Raad van State tegen de beslissing dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken.

Dat heeft Van der Laan donderdag laten weten op een persconferentie.

Daarnaast maakt Amsterdam bekend dat de figuur van Zwarte Piet in vier jaar tijd  van alle "negroïde stereotypen" wordt ontdaan. 

Volgens de burgervader is Sinterklaas een feest van iedereen en moet dus rekening gehouden worden met mensen die Zwarte Piet als kwetsend ervaren. Een woordvoerder benadrukt dat dit niet betekent dat Zwarte Piet over vier jaar is verdwenen. "Zwarte Piet kan er ook anders uitzien." 

Bij de intocht van dit jaar komen er ook al veranderingen. Net als vorig jaar dragen de Pieten dit jaar geen oorbellen meer, ook benadrukt Van der Laan dat zij zich al jaren niet meer onderdanig opstellen. Meer veranderingen zitten in de pijplijn. 

Het hoger beroep staat volgens de Amsterdamse burgemeester los van de maatschappelijke discussie. De bestuursrechter oordeelde begin juli dat de burgemeester zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning.

Amsterdam vecht het besluit op 'juridisch-principiële gronden' aan. Als het besluit van de rechter standhoudt, dan betekent dit volgens Van der Laan dat hij in het vervolg vooraf bij evenementen moet oordelen over de inhoud ervan. Dat kan volgens hem ook evenementen als Koninginnedag en de Gaypride raken. 

Volgens de rechter had hij beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren. Die stelde bovendien dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel nadruk legt op het slavernijverleden.

Samenleving

De burgemeester vindt echter dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. ''Het is veel meer dan een juridische discussie.''

Bovendien is het volgens Van der Laan niet enkel een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie. ''Overal in het land vinden sinterklaasintochten plaats en gaan Sint en Piet op bezoek op scholen en in buurthuizen.''

Verder meent de burgemeester dat hij zich niet met de inhoud van evenementen moet bemoeien. ''Dan kom je in de rol van zedenmeester terecht.''

Minder kwetsend

Van der Laan heeft er vertrouwen in dat door geleidelijke aanpassingen het sinterklaasfeest als minder kwetsend wordt ervaren. ''Piet gaat verder veranderen om van de negroïde stereotypering en het koloniale verleden af te komen.'' Mensen zullen dit al merken bij de komende sinterklaasintocht in de hoofdstad.

Het gedrag en de verschijningsvorm van de pieten zullen veranderen, maar details wil hij nog niet geven. ''Maar ik denk dat Piet wel een bepaalde vorm van een geschminkt zwart gezicht zal houden, omdat hij door de schoorsteen is geklommen.''

Bij de gesprekken over de intocht zitten ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en de NTR, die de landelijke intocht organiseert.

Een van de gesprekspartners is de organisatie Nederland Wordt Beter, een tegenstander van Zwarte Piet. De stichting ''betreurt'' het besluit van de burgemeester, maar ziet hierin geen reden het overleg met hem te staken.

Belangen

Volgens de bestuursrechter had de burgemeester beter de belangen moeten afwegen van de maatschappij en van het privéleven van de "zwarte eisers". Die hadden volgens de rechter gelijk in hun argument dat "de negatieve stereotypering van Zwarte Piet op de zwarte mens", leidt tot een inbreuk op hun privéleven.

De Raad van State moet zich nu opnieuw over de vergunningverlening buigen. Dit is de hoogste algemene bestuursrechter in Nederland.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet