Nederlandse Koerden die naar Irak willen afreizen om te vechten tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) worden niet tegengehouden. Justitie in Nederland laat ze hun gang gaan.

Dat schrijft dagblad Trouw donderdag. Hoewel aansluiten bij een vreemde krijgsmacht officieel strafbaar is, vindt het Openbaar Ministerie (OM) de situatie niet te vergelijken met jihadisten.

"De jihadgangers die naar Syrië en Irak afreizen en zich bij IS aansluiten, proberen we uiteraard wel aan te pakken", zegt een woordvoerder in de krant.

"Als het even kan, houden we ze tegen. Want zij sluiten zich daar aan bij een terroristische organisatie en ze maken zich mogelijk schuldig aan ernstige misdrijven."

Koerdische leger

Dat geldt voor de Koerden niet, vindt het OM. Het Koerdische leger is volgens justitie in ieder geval geen terroristische organisatie.

"Vergelijk die jonge Koerdische Nederlanders met Nederlandse jongeren die zich melden voor het Israëlische leger. Die vervolgen we ook niet", vult een bron bij het ministerie van Veiligheid en Justitie aan.

Hoeveel Nederlandse Koerden zich inmiddels in de strijd in Irak hebben gemengd, is niet duidelijk. Bronnen zeggen tegen Trouw dat het aantal varieert tussen tientallen en enkelingen.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier