Dafne Schippers heeft woensdag goud gepakt op de 100 meter bij de EK atletiek in Zürich. Ze is de eerste Nederlandse met een Europese titel op het sprintnummer sinds 1950.

De 22-jarige Schippers is de opvolgster van Fanny Blankers-Koen, die 64 jaar geleden in Brussel Europees kampioene werd op de 100 meter.

De Utrechtste kwam in de finale tot een tijd van 11,12 en bleef de Française Myriam Soumaré (11,16) en de Britse Ashleigh Nelson (11,22) voor. Ze maakte het verschil in het laatste stuk van haar race.

Schippers maakte zo haar favorietenrol waar. Ze was de EK ingegaan als leidster van de Europese seizoensranking door haar nieuwe Nederlands record van 11,03. 

Zevenkamp

De pupil van coach Bart Bennema pakte bij de senioren nog niet eerder een titel bij een groot toernooi. Vorig jaar eindigde ze bij de WK wel als derde op de zevenkamp.

Voor dit toernooi koos Schippers voor de sprintnummers. Ze komt in Zürich ook nog in actie op de 200 meter en de 4x100 meter estafette.

Jamile Samuel was eerder op de avond niet door de halve finales gekomen.

De 2e dag van de EK atletiek in beeld

Dafne Schippers is de nieuwe Europees kampioene op de 100 meter. © ANP
Schippers is de eerste Nederlandse sprintkampioene sinds Fanny Blankers-Koen in 1950 in Brussel naar de Europese titel snelde. © ANP
Schippers bleef in de finale de Française Myriam Soumaré (11,16) en de Britse Ashleigh Nelson (11,22) voor. © ANP
Schippers start bij de EK ook nog op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. © ANP
Schippers viert haar titel met familieleden. © ANP
Schippers als stralend middelpunt op het podium van de 100 meter. © ANP
Schippers zette ook al de beste tijd neer in de halve finales van de 100 meter. © ANP
Rosina Hodde (uiterst links) werd zevende in de finale van 100 meter horden. © ANP
Liemarvin Bonevacia kon niet aan zijn eigen doelstelling voldoen. De Nederlands recordhouder wist de finale op de 400 meter niet te halen. © ANP
Éloyse Lesuer won het verspringen bij de vrouwen. © ANP
Eelco Sintnicolaas eindigde als vierde op de tienkamp van de Europese kampioenschappen atletiek in Zürich. © Hollandse Hoogte
De Nederlander noteerde bij het discuswerpen een voor zijn doen respectabele afstand van 42,56 meter. De Duitser Rico Freimuth won het onderdeel met 48,81 meter. © Hollandse Hoogte
Sedoc strandde in de series van de 110 meter horden. © Hollandse Hoogte
Sanne Verstegen strandde in de eerste ronde van de 800 meter. © Hollandse Hoogte
Het regende in Zürich. © ANP
Mascotte Cooly vestigde de aandacht op zich met enkele stupide dansjes. © ANP
Miguel Angel Lopez uit Spanje won de 20 kilometer snelwandelen. © ANP
Chris Baker bakte er veel van bij het hoogspringen. © ANP

Martina

BIj de mannen redde Churandy Martina het niet in een sterke halve finale met onder meer titelverdediger Christophe Lemaitre en de Brit James Dasaolu. De 30-jarige Nederlander eindigde als vierde in een niet bijster snelle 10,34. Dat bleek niet genoeg om bij de twee tijdsnelsten te horen.

Giovanni Codrington redde het ook niet in de derde en laatste serie. De nummer 37 van de Europese seizoensranking liep 10,39 en eindigde daarmee als vijfde.

De titel op het koningsnummer ging later op de avond naar Dasaolu in 10,06. Hij bleef Lemaitre (10,13) en zijn landgenoot Harry-Aikines Aryeetey (10,22 voor).

Geen reactie

Martina, die door blessures geen vlekkeloze voorbereiding kende op de EK, zal later dit toernooi nog gaan proberen zijn titels op de 200 meter en de 4x100 meter estafette te prolongeren. Hij gaf geen reactie na zijn race.

Codrington daarentegen stond met een glimlach in de catacomben van stadion Letzigrund: "Ik heb genoten en ben tevreden over het resultaat. Dit was mijn eerste individuele optreden op een groot toernooi. Mijn start kon beter, want ik maakte een struikelpasje aan het begin en dat verstoorde mijn ritme."

Bonevacia

Liemarvin Bonevacia kwam op de 400 meter ook niet door de halve finales. De Nederlands recordhouder werd vijfde in zijn serie, waar alleen de eerste twee zich rechtstreeks plaatsten voor de finale

De 25-jarige op Curaçao geboren atleet klokte 46,38 in Zürich, waar hij eind juli bij de NK nog een pr van 45,41 noteerde.

Voor Tom Wiggers was de finale van 10.000 meter al snel voorbij. Na 5 van de 25 ronden moest de 27-jarige Nederlander uitstappen. "Een oude teenblessure speelde plots en totaal onverwachts op", zei de arts tegen Losse Veter.

Olympisch kampioen Mo Farah uit Groot-Brittannië pakte de Europese titel op de langste afstand op de baan, voor zijn landgenoot Andy Vernon en de Turk Ali Kaya.

Windstoten

Het avondprogramma in Zwitserland begon drie kwartier later dan gepland. De storm die eerder op de dag over stadion Letzigrund in Zürich joeg, was gaan liggen.

De zware windstoten noopten de organisatie tijdelijk de wedstrijden te onderbreken, het stadion te ontruimen en apparatuur van de televisie in veiligheid te brengen.

Schippers: 'Ik heb het toch maar mooi geflikt''Kwestie van tijd voordat dit er zou uitkomen bij Schippers' | Sintnicolaas valt net buiten podium op tienkamp