Zeven Ajax-hooligans hoorden woensdag voor de rechtbank in Amsterdam werkstraffen van 140 tot 180 uur tegen zich eisen wegens openlijke geweldpleging en vernielingen rond de voetbalwedstrijd Ajax-AC Milan vorig jaar oktober.

Volgens het Openbaar Ministerie vernielden de mannen, in de leeftijd van 21 tot 47 jaar, nog voordat de wedstrijd op 1 oktober in de Amsterdam Arena begon onder meer twee ramen van een metrostel. Ook gingen ze fans van AC Milan te lijf.

Het OM eist ook dat de hooligans opdraaien voor de kosten van de schade die aan het metrostel is toegebracht. Als het aan justitie ligt, krijgen ze ook allemaal een stadionverbod. Een aantal had al zo'n verbod. Het OM rekende de verdachten aan dat ze "gevoelens van onveiligheid en angst" veroorzaakten.

De politie heeft de mannen, die uit het hele land komen, met behulp van videobeelden van bewakingscamera's op het metrostation en foto's kunnen opsporen. Een passagier in de metro maakte een filmpje van het gebeuren dat op YouTube werd gezet en tijdens de zitting werd vertoond.

Vorig jaar herfst was er veel voetbalgeweld in de hoofdstad. Herhaaldelijk waren er ongeregeldheden doordat aanhangers van verschillende buitenlandse voetbalclubs elkaar te lijf gingen.