In Albrandswaard en Diemen werden in de eerste helft van 2013 relatief de meeste voertuigdiefstallen gepleegd.

Per 10.000 inwoners zijn in die gemeenten respectievelijk 32,7 en 27,8 auto's, rijwielvoertuigen en aanhangers ontvreemd.

Dat blijkt uit gegevens van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVc). De meeste diefstal vindt plaats rondom Rotterdam, Amsterdam, Noord-Brabant en Limburg.

Albrandswaard heeft relatief het meeste last van autodiefstallen, en scoort ook hoog qua aantal gestolen aanhangers en brom- en snorfietsen. Veruit de meeste bedrijfsauto's worden ontvreemd in Renswoude (4,1 per 10.000 inwoners) en Voerendaal (4 per 10.000).

Motorrijwielen worden voornamelijk in Oostzaan gestolen. In die gemeente wisselen maar liefst 5,5 motors ongewenst van eigenaar. In veertien gemeenten is geen enkel geval van voertuigdiefstal voorgevallen of geregistreerd.

Daling

Het totaal aantal voertuigdiefstallen daalde afgelopen half jaar 4,4 procent. Volgens de directeur van STAVc Titus Visser is dat te danken aan de verbeterde samenwerking in de strijd tegen autodieven.

"Gestolen autos' worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto's verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan."