Het 'Pietengilde' gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat Zwarte Piet een 'negatieve stereotypering' is.

De rechter zei dat begin juli in een zaak tussen tegenstanders van Zwarte Piet en de gemeente Amsterdam.

Het hoger beroep wordt woensdag ingediend, aldus een woordvoerder van het gilde, een stichting die naar eigen zeggen honderden Zwarte Pieten vertegenwoordigt.

Volgens het Pietengilde brengt de uitspraak van de rechter "het voortbestaan van Zwarte Piet in gevaar" en heeft de rechter de uitspraak op "onjuiste historische feiten" gebaseerd. Aangezien het gilde in eerste instantie niet bij de zaak betrokken was, moet de rechter eerst bepalen of de stichting wel een groot genoeg belang heeft om nu wel bij de zaak betrokken te raken.

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam maakt binnenkort bekend of zij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, die onder meer inhield dat de gemeente opnieuw moet kijken naar de vergunning die vorig jaar werd gegeven aan de Sinterklaasintocht.

De tegenstanders van Zwart Piet, die de zaak destijds aanspanden, gaan volgens hun advocaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van zes weken geleden. De uitspraak is namelijk in hun voordeel uitgevallen. De eisers zullen zich wanneer nodig wel verdedigen in een eventueel hoger beroep.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet