Er zijn dit jaar tussen januari en juli maar dertien plofkraken gepleegd. Dat is veel minder dan in het eerste half jaar van 2013. Toen werden nog 93 pinautomaten het doelwit van criminelen.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Dit jaar werd bij twee kraken buit gemaakt. Hoe groot die was, wil een woordvoerder van de NVB niet zeggen, "maar die valt in het niet bij de schade die door plofkraken wordt veroorzaakt". Volgens de vereniging zijn dit jaar al zeven mensen opgepakt in verband met een plofkraak.

In de tweede helft van 2013 daalde het aantal ook al fors naar in totaal 36 plofkraken. De NVB is blij met de daling, die volgens de vereniging vooral komt door samenwerking tussen banken en de politie. In juni 2013 werden in één keer zo'n 25 mensen opgepakt in verband met een reeks plofkraken en ook daarna zijn volgens de NVB nog veel mensen opgepakt. Bovendien wordt het steeds lastiger om buit te maken door veiligheidsmaatregelen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de NVB. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De NVB weet anderzijds ook dat krakers het zullen blijven proberen. Daarom wordt ook de komende jaren geïnvesteerd in het voorkomen van kraken en het verkleinen van de kans dat er buit wordt gemaakt.

Auto

Bij een plofkraak wordt een geldautomaat vaak opgeblazen of geramd met een auto om bij het geld achter de automaat te komen. Meestal wordt gebruikt gemaakt van een zogenoemde gasaanval, maar dit jaar werd ook al drie keer geprobeerd een pinautomaat met een explosief te slechten.