Een tbs-patiënt van de Rooyse Wissel uit Oostrum is niet teruggekomen van verlof. De 44-jarige man had op 31 juli terug moeten komen van verlof.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt berichtgeving van L1 over de verdwenen patiënt. Er is een onderzoek gestart. 

De patiënt werd behandeld in de Rooyse Wissel in de Limburgse plaats. Waarom hij daar zat wil de woordvoerder niet zeggen. Ook kan het OM niet zeggen in welk tbs-traject de man zat en hoe lang hij nog in de kliniek moest blijven.

Volgens L1 hebben de patiënten de zaak in een anonieme brief aan de lokale omroep gemeld, omdat de vermissing niet openbaar was gemaakt. Volgens het OM is het niet gebruikelijk dat een vermissing als deze meteen publiekelijk wordt gedeeld. 

Het OM is naar eigen zeggen meteen door de kliniek ingelicht toen bleek dat de man zich niet had gemeld. 

Tips

De politie heeft dinsdagavond al drie tips binnengekregen over de mogelijke verblijfplaats van de tbs'er. Er zijn onder meer plaatsen genoemd waar de 44-jarige man zou zijn, zo bleek tijdens de uitzending van het programma Opsporing Verzocht, dat aandacht besteedde aan de zaak.

Mensen die de man zien, wordt aangeraden hem niet zelf te benaderen maar direct het alarmnummer te bellen. De politie waarschuwt dat hij onberekenbaar kan zijn.

In opspraak

De Rooyse Wissel kwam in april in opspraak vanwege een "levensgevaarlijke situatie" binnen de kliniek. Een groep tbs'ers op een gesloten afdeling in de kliniek bleek te beschikken over vlees- en slagersmessen, drugs, telefoons en contant geld. Het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek zond beelden uit die tbs'ers stiekem zelf hadden gemaakt.

Een van de tbs'ers sprak in het programma over een "tikkende tijdbom". "Je hoeft hier maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen."

In de uitzending reageert voormalig therapeut van De Rooyse Wissel, Rien van Zeeland, verbijsterd. "Er is totaal geen toezicht", aldus Van Zeeland.