Bolletjesslikkers op Curaçao worden op de luchthaven van Willemstad niet meer aangehouden. Reden hiervoor zijn de slechte hygiënische omstandigheden van het hoofdbureau van de politie in de stad. 

De GGD heeft de opvang van drugskoeriers die bolletjes hebben geslikt daar verboden. 

Justitie op het eiland houdt nog wel vijftien tot twintig reizigers per week aan die drugs in hun koffer of onder hun kleren smokkelen. Maar bolletjesslikkers lopen gewoon door en vliegen naar Amsterdam of Düsseldorf.

Daar worden ze alsnog aangehouden, omdat Curaçao de namen van vermoedelijke bolletjesslikkers wel doorgeeft aan de autoriteiten in Nederland en Duitsland. 

De verwaarloosde opvangcapaciteit op het hoofdbureau van de politie is al langer een zorg. Tijdens een internationaal onderzoek naar detentieomstandigheden op Curaçao eerder dit jaar, kwam al aan het licht dat er sprake is van een kapotte riolering en stank. Ook is er nauwelijks daglicht en ventilatie in het cellencomplex. 

Een deel van het politieterrein waaraan het complex ligt, is een vuilnisbelt van oude airco's en ijskasten, waardoor ook reguliere gevangenen niet meer gehuisvest zouden mogen worden. 

Verhoogd risico

Artsen op het eiland hebben maandag alarm geslagen over een nieuwe vorm van bolletjes slikken. De methode geeft een verhoogd risico op overlijden. Steeds meer drugshandelaren laten koeriers met vloeibare drugs reizen om de kans op detectie in röntgenapparaten te verkleinen. Het verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt, is zo dun dat het lijkt op 'boterhamzakjes'. 

Volgens artsen in Willemstad is het aantal levensreddende operaties de laatste maanden fors gestegen. Het verpakkingsmateriaal met vloeibare drugs scheurt te snel. Een lange vlucht naar Europa vergroot die kans nog een keer.

Onacceptabel

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vreest dat het besluit zal zorgen voor meer bolletjesslikkers die Nederland bereiken. Ook is hij bang dat de extra aanwas de druk op het Nederlandse justitieapparaat zal vergroten.

Van der Steur noemt het "onacceptabel" dat Curaçao er niet in slaagt om de wet te handhaven en heeft opheldering gevraagd aan minister Ivo Opstelten (Justitie).