De grote brand in een vernietigingsbedrijf in Breda is onder controle. Even voor 17.00 uur is het sein brand meester gegeven, zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Het pand is grotendeels verwoest. Het vuur in het bedrijf van Destra Data en Van Gansewinkel aan de Mijkenbroek brak rond het middaguur door nog onbekende oorzaak uit.

Volgens de gemeente zijn er ondanks de grote rookontwikkeling geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gemeten. Ook is er geen asbest vrijgekomen. Het nablussen gaat vermoedelijk nog uren duren. 

In een korte verklaring zegt burgemeester Peter van der Velden (PvdA) mee te leven met de betrokkenen. "Vreselijk zo'n grote brand voor het getroffen bedrijf, directe omgeving en omwonenden", zegt hij. Om 17.30 uur geeft hij op het stadskantoor een persconferentie.

Rookontwikkeling

Destra Data aan de Mijkenbroek in Breda is een bedrijf dat onder meer papier, hout en metalen vernietigt.  Van gewonden is voor zover bekend geen sprake. Het gebouw is door de brand grotendeels ingestort. De melding kwam rond het middaguur binnen.

De brandweer was met groot materieel aanwezig om het vuur te bestrijden. Uit het pand stegen de eerste uren van de brand dikke zwarte rookwolken op, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook was er sprake van explosies door ontploffende gasflessen. Rond 15.00 uur nam de rookontwikkeling af.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens de politie gaan de bluswerkzaamheden nog uren duren.

De brandweer hield de brand vanuit een politiehelikopter in de gaten. Volgens de veiligheidsregio waren er geen chemische stoffen aanwezig in het pand. De zwarte rook werd voornamelijk veroorzaakt door isolatiemateriaal en dakbedekking.

In het gebouw zijn meer bedrijven gevestigd. Die waren allemaal ontruimd. Ondanks de harde wind was er volgens de brandweer geen risico dat de brand overslaat naar andere panden op het bedrijventerrein.

Sirene

Omwonenden is opgeroepen ramen en deuren gesloten houden en de ventilatie uitschakelen. Ook zijn twee winkelcentra in de buurt uit voorzorg gesloten.

In Breda zijn de sirene's afgegaan en is een NL-Alert verstuurd.  De politie heeft de straat afgezet. Omstanders worden op afstand gehouden. De hulpdiensten doen een dringend verzoek om niet naar de brand te komen.

Rond 13.45 uur hebben de hulpdiensten opgeschaald naar een GRIP 3-situatie, dat betekent dat de burgemeester van Breda de leiding heeft over het gemeentelijk beleidsteam en dat de Commissaris van de Koning en minister van Veiligheid en Justitie worden geïnformeerd. 

Politiebureau

Het pand waarin het vuur woedde, staat vlak bij een politiebureau. Politie-auto's moesten worden weggehaald van de parkeerplaats van het bureau, omdat ze te dicht bij de brandhaard stonden.

Het NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid dat mensen in de buurt van bijvoorbeeld een brand informeert op hun mobiele telefoon. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen.

Bekijk beelden van de brand:

Brand in Breda

In Breda is maandag brand uitgebroken in een bedrijfspand van Destra Data. © NU.nl/Jeroenvdwel
Destra Data aan de Mijkenbroek in Breda is een bedrijf dat onder meer papier, hout en metalen vernietigt. Van gewonden is voor zover bekend geen sprake. Het pand is ontruimd. De melding kwam rond het middaguur binnen. © NU.nl/arnaudk
De brandweer is met groot materieel aanwezig om het vuur te bestrijden. Uit het pand stijgen dikke zwarte rookwolken op. © NU.nl/Ruud Pessers
De brandweer adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. © Nu.nl/ Paul Moelands
Het pand waarin het vuur woedt staat vlak bij een politiebureau. Politie-auto's moesten worden weggehaald van de parkeerplaats van het bureau, omdat ze te dicht bij de brandhaard stonden. © NUfoto.nl
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. © NU.nl/juvadepo
Dikke rookwolken te zien boven de wijk Haagse Beemden in Breda. © NU.nl/Kris Ingerman
De politie houdt de brand vanuit een helikopter in de gaten. © NU.nl/operator1972
In Breda zijn de sirene's afgegaan en is een NL-Alert verstuurd. © NUfoto.nl
Rond 13.45 uur hebben de hulpdiensten opgeschaald naar een GRIP 3-situatie, dat betekent dat de burgemeester van Breda de leiding heeft over het gemeentelijk beleidsteam en dat de Commissaris van de Koning en minister van Veiligheid en Justitie worden geïnformeerd. © NUfoto.nl
Brand bij Destra Data in Breda gezien vanuit Teteringen. © NU.nl/cvhooij
Het pand waarin het vuur woedt, staat vlak bij een politiebureau. Politie-auto's moesten worden weggehaald van de parkeerplaats van het bureau, omdat ze te dicht bij de brandhaard stonden. © NU.nl/Stefan Scheele
Uit het brandende pand waren diverse explosies door ontploffende gasflessen te horen. © NUfoto.nl
De hulpdiensten doen een dringend verzoek om niet naar de brand te komen. © NUfoto.nl