De politie sluit niet uit dat meer mensen worden opgepakt vanwege hun betrokkenheid bij rellen in de Haagse Schilderswijk dit weekend.

Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag laten weten.

Bij een betoging tegen de islamitische terreurorganisatie IS werden zondag zes tegendemonstranten opgepakt. Journalisten van zoomin.tv en De Telegraaf werden aangevallen en een agent raakte gewond.

Van de opgepakte demonstranten zitten er maandag nog drie vast. De drie mannen (23, 26 en 33 jaar) zijn in verzekering gesteld op verdenking van openlijke geweldpleging, meldt de politie. 

Drie verdachten zijn heengezonden. Van hen kregen er twee een bekeuring voor belediging. De ander moet zich voor de rechter verantwoorden voor opruiing.

De gemeente Den Haag laat weten dat de beelden van de rellen momenteel met politie en justitie worden bekeken. "Wij gaan daar goed naar kijken en zien daarna of het wijs en zinvol is nog met een reactie te komen", aldus een woordvoerder. De gemeente wil verder het onderzoek van de politie afwachten.

Kritiek

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag is niet van plan zijn vakantie in Frankrijk af breken. Ondanks kritiek in diverse media op zijn beleid en de gebeurtenissen in de Schilderswijk maakt hij zijn zomerverlof af. Tot komend weekeinde wordt hij vervangen door locoburgemeester Tom de Bruijn (D66).

Volgens zijn woordvoerder zal Van Aartsen na terugkeer ''eerst alle feiten op een rij willen hebben. Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast''.

Van Aartsen wordt onder meer bekritiseerd wegens het niet optreden tegen antisemitische leuzen door symphatisanten van de Islamitische Staat (IS) en de situatie en protesten in de Schilderswijk.

De demonstratie daar en de ontstane onrust is volgens de woordvoerder voor Van Aartsen geen reden zijn vakantie te onderbreken. ''Er zijn 1.400 demonstraties per jaar in de stad.'' Zijn vakantie werd uitgesteld door de gebeurtenissen rond de MH17. De burgemeester wordt volgens hem adequaat vervangen door zijn loco-burgemeesters Rabin Baldewsingh (PvdA, afgelopen zondag) en De Bruijn (sinds maandag).

De zegsman wil niet zeggen hoe Van Aartsen reageert op kritiek vanuit de politiek (PVV, Groep De Mos) en vanuit diverse media. ''Over zijn gemoedstoestand zeg ik niets.'' In Elsevier zei de burgemeester eind juli 'diep geraakt' te zijn door aantijgingen dat hij tijdens een Gaza-demonstratie anti-Joodse leuzen op zijn beloop zou hebben gelaten.

Tegendemonstratie

Zo'n tweehonderd demonstranten liepen zondag de 'Mars van de Vrijheid'. De betogers, verenigd onder de naam Pro Patria, vinden dat de tolerantie in Nederland te ver is doorgeschoten en dat veel harder moet worden opgetreden tegen aanhangers van terreurorganisatie IS, voorheen ISIS.

De vlam sloeg in de pan toen de betogers plotseling werden geconfronteerd met een tegendemonstratie. De mobiele eenheid greep in toen de tegendemonstranten met stenen gooiden.