Quinsy Gario, de initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme' stapt uit het overleg met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam over de sinterklaasintocht.

Dat schrijft de actievoerder maandag op zijn website. Gario vindt het overleg niet meer nodig.

De burgemeester maakt uiterlijk woensdag bekend of hij in hoger beroep gaat tegen het besluit van de rechtbank onlangs dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw moet bekijken.

''Het is voor mij niet meer relevant of de burgemeester in hoger beroep gaat of niet. Tijdens de gesprekken die ik en anderen met hem over de intocht hebben gevoerd, heeft hij genoeg informatie gekregen waarmee hij zijn afweging kan maken."

"Mijn doel tijdens de gesprekken was niet om te onderhandelen voor afzwakking van het racisme verpakt in de figuur van Zwarte Piet. Eenmaal erkend, kan je racisme niet afzwakken. Ik bedank dan ook voor verdere gesloten-deur-gesprekken met de burgemeester, de intochtorganisatie en andere belanghebbenden'', schrijft Gario.

Rechter

De rechter vond begin vorige maand dat de burgemeester bij het afgeven van de vergunning niet alle belangen had afgewogen. Tegenstanders van Zwarte Piet hadden het proces aangespannen.

De gemeente kon maandag niet reageren op het besluit van Gario.

Er wordt nog nagedacht over de invulling van de intocht. Het is nog niet duidelijk of die geheel anders zal zijn dan die van 2013.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet