De ME heeft zondag ingegrepen bij een anti-IS-demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag, toen tegendemonstranten met stenen begonnen te gooien. 

De politie heeft zes mensen gearresteerd uit de groep van de tegendemonstranten. Twee van hen werden direct opgepakt en vier na afloop van de betoging, meldt de politie. Een agent raakte licht gewond tijdens een aanhouding.

De zes zijn opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging, opruiing of belediging van agenten. Om een confrontatie tussen de betogers en tegendemonstranten te voorkomen, werd besloten om de route aan te passen en te verkorten.

Volgens een woordvoerder keerde de rust na de onlusten snel terug. De politie beschikt over camerabeelden en verwacht nog meer arrestaties te kunnen verrichten de komende dagen, aldus de woordvoerder.

Vrijheid

Ongeveer 150 tot tweehonderd mensen hielden de zogenaamde 'Mars van de Vrijheid'. Ze begonnen de mars om 15.30 uur bij Den Haag Centraal Station en liepen van daaruit de Schilderswijk in.

Tijdens de demonstratie werd een cameraman van Zoomin.TV aangevallen door tegendemonstratie van de protestmars. De camerajournalist werd op de Hoefkade in de Schilderswijk belaagd door ongeveer vijftien tegendemonstranten die zijn camera afpakten en vernielden. De journalist kwam zelf met de schrik vrij. 

De directie van Zoomin.TV laat weten van plan te zijn aangifte te doen. De groep schreeuwden onder meer 'hier heerst de sharia'. Zoomin.TV was bezig met de live-registratie van de demonstratie toen de journalist werd aangevallen. 

Te weinig

De 'Mars van de Vrijheid'-groep vindt dat er te weinig wordt opgetreden tegen de aanhang in Nederland van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De tocht door de hofstad was georganiseerd door een Facebookgroep die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt.

Rond 17.00 uur kwamen de betogers weer aan bij het station en was de demonstratie ten einde.

Bekijk beelden van de demonstratie:

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto