Vanuit het zuiden trekken zondagmiddag en in de eerste helft van de avond forse buien met onweer over Nederland. 

Dat melden Weerplaza en KNMI. Daarbij is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De buien kunnen her en der voor overlast en schade gaan zorgen, aldus Weerplaza. Volgens Weeronline kan er ook hagel vallen.

Het KNMI heeft vanaf 14.00 uur tot 22.00 uur voor code geel afgekondigd voor alle provincies.

De weersdienst waarschuwt in het bijzonder alle mensen op campings om eventueel de tent wat steviger vast te zetten.

Maar ook bijvoorbeeld kitesurfers die vandaag het water opgaan, moeten opletten voor het gevaar van de onweersbuien en zware windstoten, die heel snel kunnen komen opzetten.

Omgewaaide bomen

In het oosten van het land zijn in de middag veel bomen omgewaaid als gevolg van de storm. In en rond Nijverdal en Hellendoorn (Overijssel) kwamen bomen terecht op wegen, maar soms ook op auto's en daken van woningen. Dat heeft de brandweer gemeld. Die kreeg twintig tot dertig meldingen binnen als gevolg van de storm.

In de Achterhoek kwam een boom terecht op het spoor. Het treinverkeer tussen Winterswijk en Vorden kwam daardoor plat te liggen.

Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland roept mensen op om te luisteren naar de instructies die ze krijgen. ''Als reddingsbrigades zeggen dat je uit het water moet gaan, doe dat dan ook echt. Onweer is gevaarlijk. Let ook op rode vlaggen. Als die worden gehesen, ga dan niet meer zwemmen. Zoek het droge op en zorg dat je daar onderdak hebt'', zegt directeur Raymond van Mourik.

Hij benadrukt dat de oproep geldt voor zowel zwemmers als watersporters.

Depressie

De stevige buien hangen samen met een ongewoon diepe depressie voor de tijd van het jaar, die over het zuiden van de Britse Eilanden trekt. Het gaat daardoor ook fors waaien, vooral in de namiddag en avond.

Aan de westkust en op de Wadden trekt de wind aan naar hard, windkracht 7. Weeronline verwacht zelfs dat er halverwege de avond mogelijk sprake is van een stormachtige wind, kracht 8.

Ook in Groot-Brittannië en Ierland geldt zondag code geel. Op sommige plekken daar kan bijna evenveel regen vallen als normaal in een hele maand. Het zuidwesten van Engeland kan te maken krijgen met wateroverlast

Bekijk de actuele weersvoorspellingen