Bij de Groningse plaats Appingedam is zaterdag aan het einde van de middag een lichte aardbeving geweest. 

Die had een kracht van 2,2, blijkt uit voorlopige berekeningen van het KNMI. Mensen kunnen zulke schokken net voelen.

De aardbeving gebeurde om 17.55 uur. Het epicentrum lag iets ten noorden van Appingedam.

Het is een van de zwaarste aardbevingen in het noorden van dit jaar. In februari was er een schok met een kracht van 3,0 bij het gehucht Leermens. Een maand later trilde de grond bij Schildwolde met een kracht van 2,3.

De schokken in het noorden van Nederland worden veroorzaakt door gaswinning. In 1963 was begonnen met het boren van gas in het Slochterenveld in Groningen. De eerste aardbeving was bijna 28 jaar geleden, op 26 december 1986.

Sinds die kerstschok heeft het KNMI vele honderden aardbevingen geregistreerd in Groningen en Drenthe. Gemiddeld trilt de grond twee keer in de week. De zwaarste beving, in augustus 2006 in Westeremden, had een kracht van 3,5.

De meeste trillingen zijn te licht om te voelen, maar schok na schok beschadigt de huizen, kerken en bedrijven. Dat komt ook doordat de bevingen dicht onder het oppervlak gebeuren. Gewonden zijn er nog nooit gevallen.

Vanwege de aardbevingen besloot het kabinet begin dit jaar om minder gas op te pompen uit Groningen. Bovendien komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om de huizen aan te pakken.

Alle berichten over de gaswinning in Groningen