De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zondag en maandag in Nederland. De hoge diplomaten ontmoeten onder meer premier Mark Rutte. 

Ook spreken ze met mensen van het Internationaal Gerechtshof, het Joegoslavië-Tribunaal, het Hariri-Tribunaal, het Sierra Leone-Tribunaal en het Internationaal Strafhof.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten. De vertegenwoordigers gaan ook naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), dat in Den Haag is gevestigd. De organisatie, die chemische wapens wil uitbannen, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

De 15 vertegenwoordigers komen zondagavond aan in Den Haag. De secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Renée Jones-Bos, praat ze dan bij over de vliegramp in Oekraïne.

De gezanten zijn momenteel in België. Daar wonen ze een herdenking van de Eerste Wereldoorlog bij. De oorlog brak 100 jaar geleden uit. Na hun bezoek aan Nederland reizen de leden van de Veiligheidsraad door naar Afrika.

De Veiligheidsraad heeft vijf permanente leden: de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Daarnaast zijn er tien wisselende leden, verspreid over de wereld. Momenteel zijn dat Argentinië, Australië, Chili, Jordanië, Litouwen, Luxemburg, Nigeria, Rwanda, Tsjaad en Zuid-Korea.