Nederland doet ''geweldig werk'' bij de aanpak van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zaterdag gezegd, vlak voor zijn vertrek naar Nederland. 

Abbott heeft maandag in Den Haag een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders en 38 inwoners van Australië. Het rampvliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. Abbott noemt dat ''een absolute schande'' en een ''schandelijke misdaad''.

''De Nederlanders hebben geweldig werk gedaan bij het leiden van het onderzoek naar deze gruweldaad, geweldig werk bij het beginnen van een strafrechtelijk onderzoek'', zei Abbott.

Hij prees Nederland ook voor ''het leiden van de humanitaire missie onder leiding van de politie om menselijke resten en bezittingen te bergen''. Hij wil premier Rutte ''persoonlijk bedanken voor het leiderschap dat Nederland de afgelopen weken heeft getoond''.

Experts uit Nederland, Australië en Maleisië hebben de afgelopen week geprobeerd menselijke resten en spullen van de slachtoffers uit het rampgebied te halen en naar Nederland te brengen. De Nederlanders keerden vrijdag en zaterdag terug.