De ict-problemen waar het VUmc sinds vrijdag mee kampte na een stroomstoring zijn voorbij.

Sinds 10.30 uur draaien de systemen weer stabiel, meldt het ziekenhuis zaterdag. Hierdoor zijn patiënten met acute problemen weer welkom.

Door een stroomstoring vielen vrijdag rond 9.45 uur belangrijke ict-systemen uit. Noodaggregaten namen de stroomvoorziening na twee minuten over, maar daarmee waren de ict-problemen nog niet verholpen. De stroomstoring heeft niet tot ernstige problemen geleid.

Door de problemen konden artsen en verpleegkundigen onder meer niet meer bij de elektronische patiëntgegevens. Een aantal geplande niet urgente ingrepen werd daarom uitgesteld. Ambulances brachten patiënten die met spoed hulp nodig hadden daarom naar andere ziekenhuizen.

Onderzoek

Patiënten die op eigen kracht naar de spoedeisende hulp kwamen werden nog wel geholpen. "Je kunt ze dan natuurlijk niet naar een ander ziekenhuis sturen", legde een woordvoerder eerder uit.

Het VUmc heeft de hele nacht doorgewerkt aan het oplossen van het probleem. Zaterdagochtend zijn de systemen uitvoerig getest en ze blijken volgens het medisch centrum stabiel. Daarom zijn alle patiënten weer welkom. Het ziekenhuis heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de externe stroomstoring.

Ook wordt bekeken hoe dit tot zulke grote ict-problemen kon leiden. Het ziekenhuis biedt iedereen die er last van heeft gehad zijn excuses aan.