De weduwe van de in 2006 vermoorde kroegeigenaar Thomas van der Bijl heeft op 11 juni aangifte gedaan tegen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wegens meineed. 

Dat meldt Vrij Nederland vrijdag, na de aangifte te hebben ingezien. 

Volgens de weduwe heeft Teeven gelogen over het dreigingsgevaar voor de anonieme getuige Thomas van der Bijl. 

Van der Bijl werd in april 2006 doodgeschoten in zijn kroeg De Hallen in Amsterdam-West. In die tijd was hij een anonieme bedreigde getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. 

De weduwe van Van der Bijl beweert nu, zo schrijft Vrij Nederland, dat Teeven haar man destijds niet voldoende heeft beschermd en eist een schadevergoeding. Teeven was officier van Justitie in de zaak en zou op de hoogte zijn geweest van het dreigingsgevaar voor de Amsterdamse kroegbaas.

Gehoord

In april van dit jaar werd Teeven nog gehoord over de gang van zaken rond Van der Bijl. Volgens de weduwe en haar advocaat heeft Teeven toen 'aantoonbaar gelogen'.

VN schrijft over een briefje met namen van de vermeende bedreigers van de kroegbaas. Teeven zou dat briefje, in zijn tijd als officier van Justitie, hebben gezien. Van der Bijl was op dat moment nog in leven. 

De staatssecretaris kan zich het briefje echter niet meer herinneren en heeft in april tegenover de raadsheer-commissaris verklaard dat er 'geen concrete bedreigingen' bekend waren. 

Advocaat Fellinger heeft in de aangifte op eerdere verklaringen van Teeven gewezen waaruit zou blijken dat Teeven wel degelijk van het dreigingsgevaar op de hoogte was.

Ontkenning

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) spreekt tegen dat hij meineed heeft gepleegd in de zaak rond Thomas van der Bijl, die in 2006 werd geliquideerd. 

Teeven heeft naar eer en geweten gehandeld, zo laat hij vrijdag weten via zijn woordvoerder.