Op het station in Woerden zijn vanaf dinsdag 19 augustus 24 uur per dag toegangspoortjes actief. Woerden is het eerste station in Nederland waar de NS gaat experimenteren met voortdurend geactiveerde toegangspoortjes. 

Als de proef in Woerden goed verloopt, volgen tot het eind van het jaar nog 25 stations.

Treinreizigers hebben een geldig ticket nodig om het poortje te kunnen passeren. De NS zoekt nog naar oplossingen voor degenen die alleen iemand willen afhalen of uitzwaaien of mensen die naar een winkel op het station willen.

In Woerden speelt dat probleem maar gedeeltelijk, aldus een woordvoerder van de NS, omdat de stationshal zonder poortjes bereikbaar blijft. Alleen degenen die echt naar een perron willen, hebben een OV-chipkaart nodig om de poorten te openen.

Digitale sleutel

''Al 13,9 miljoen Nederlanders hebben een OV-chipkaart. Later dit jaar gaan we in Leiden en Amersfoort experimenteren met een oplossing voor mensen die zo'n kaart niet hebben, maar die toch bijna elke dag op een station komen. Deze gebruikers kunnen via de gemeente een soort digitale sleutel voor de poortjes krijgen.

Nog weer later beginnen we waarschijnlijk met passagebiljetten voor mensen zonder OV-chipkaart, die heel af en toe naar een perron willen. Op stations zoals Amsterdam en Utrecht leggen we tunnels aan voor mensen die gewoon van de ene naar de andere kant van het stationsgebouw willen lopen'', legt de NS-zegsman uit.

In 2016 wil de NS 82 van de 410 stations in Nederland voorzien hebben van toegangspoortjes. Zo'n voorziening verbetert de veiligheid op stations en gaat zwartrijden tegen, aldus de spoorvervoerder.

Vijf dingen over het nieuwe treinreizen | Necrologie van het papieren treinkaartje