De schipper van een speedboot die zaterdag op de Vinkeveense Plassen op een sloep botste, had minstens drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. 

Dat blijkt volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) uit stukken van het NFI.

De rechtbank maakte de informatie uit deze stukken vrijdag openbaar, nadat ze had beslist dat de man de komende twee weken nog in de cel moet blijven zitten.

Volgens een berekening van het NFI moet het alcoholgehalte in het bloed van de man tussen de 1,4 en 2,6 milligram per liter zijn geweest. In Nederland is 0,5 milligram per liter toegestaan voor mensen die aan het verkeer deelnemen.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 49-jarige Oosterbeker van doodslag, want door de aanvaring kwamen twee mannen uit Leusden om het leven.

De onderzoeksrechter vond woensdag nog dat er onvoldoende aanwijzingen waren dat er sprake is van doodslag en bepaalde dat de man vrijgelaten moest worden. Het OM ging onmiddellijk in beroep bij de raadkamer van de rechtbank.

Voldoende bezwaren

Die stelt dat het OM stukken heeft toegevoegd aan het dossier, waardoor er nu wel voldoende ernstige bezwaren zijn om de man van doodslag te verdenken. Vier passagiers die bij hem in de speedboot zaten, onder wie zijn vriendin en haar moeder, zijn al eerder vrijgelaten maar blijven wel verdachten in de zaak.

Van de Oosterbeker is bekend dat hij dol is op hard varen en hard rijden. Nadat hij zaterdagavond op de sloep was gebotst, ging hij er met grote snelheid vandoor. De politie zocht naar hem met onder andere jetski's en een helikopter. Zondagmorgen vroeg werd het gezelschap in een woning van de man in Vinkeveen gevonden en gearresteerd. De politie is nog niet klaar met het onderzoek naar wat er precies is gebeurd.