Het KNMI waarschuwt vrijdag voor gevaarlijk weer vanwege flinke onweersbuien.

In het hele land is vrijdagmiddag en -avond code geel van kracht. De buien trekken in de loop van de middag vanuit het zuidwesten het land binnen. In Noord-Brabant en Zeeland was rond 13.30 al sprake van flinke buien.

De buien gaan gepaard met onweer en lokaal ook windstoten. In de loop van de nacht verlaten ze het land via het noordoosten.

Weerbureaus lieten gisteren al weten dat Nederland in de komende dagen te maken krijgt met wisselvalliger weer en dalende temperaturen. De middagtemperaturen dalen na het weekeinde tot een graad of 19, wat fris is voor de tijd van het jaar.

Kockengen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is vrijdag gestart met het zogenoemde voormalen van de polders rond Kockengen in Utrecht. Het schap hoopt het dorp daarmee ditmaal droog te houden, nu er weer veel regen wordt voorspeld voor de komende dagen.

In Kockengen stond na de vorige hoosbuien bijna een week lang een halve meter water. Er waren zes noodpompen nodig om het water uit straten en woningen te laten verdwijnen. De noodpompen zijn begin deze week weer opgeruimd, toen het waterpeil in de omringende polders weer normaal was.

Door voormalen daalt het waterpeil rond en in het dorp alvast. Daardoor is er meer ruimte om hemelwater op te vangen en worden overstromingen hopelijk voorkomen, aldus het schap.

Kockengen heeft al jaren wateroverlast bij extreem veel regen. Het dorp ligt op het laagste punt in het veengebied. Schap en gemeente zijn bezig met maatregelen om de wateroverlast aan te pakken, maar het duurt nog zeker tien jaar voordat dit project klaar is.

Actueel weerbericht