Het is ''onwenselijk'' dat Volkert van der G. naar Rotterdam komt. Maar Van der G. kan niet op juridische gronden geweerd worden uit de stad. 

Dat heeft het Rotterdams college van B en W donderdag laten weten.

Het stadsbestuur gaf antwoord op vragen hierover van raadsleden van Leefbaar Rotterdam. Die willen dat de gemeente alles in het werk stelt om te voorkomen dat de man die Pim Fortuyn ombracht, ''ook maar één stap op Rotterdams grondgebied zet''.

''Het college heeft na bestudering van het vonnis de juridische mogelijkheden verkend om Volkert van der G. de toegang tot de stad te ontzeggen. Daaruit blijkt dat we op dit moment helaas geen afdoende mogelijkheden tot onze beschikking hebben om hem uit de stad te weren'', aldus het college.

Voorwaarden

Van der G. vocht vorige maand bij de rechter de voorwaarden aan die waren gesteld bij zijn vrijlating. De rechter schorste toen het locatieverbod voor onder meer Rotterdam en de enkelband. Andere voorwaarden, zoals een verbod op contact met nabestaanden en met de media, liet de rechter in stand. Het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep.

Het gemeentebestuur liet donderdag weten het hoger beroep te steunen en af te wachten. Ook roept het college Volkert op om geen gebruik te maken ''van de door de rechter geboden juridische ruimte om in Rotterdam te komen''.