De tuchtcommissie van de KNVB heeft afgelopen seizoen 363 tucht-uitspraken gedaan vanwege excessieve overtredingen. Dat is minder dan de 412 tuchtzaken in het seizoen 2012/'13.

Het gaat om zowel fysieke als verbale overtredingen, zoals een excessieve tackle, het slaan van een tegenstander of het uitschelden van de scheidsrechter.

Dat blijkt uit gegevens die NU.nl van de KNVB heeft ontvangen. De voetbalbond heeft 334 tuchtzaken openbaar gemaakt op de website.

De KNVB kan twee soorten tuchtrechtspraak toepassen: individuele en verenigingsstraffen. Die laatste wordt opgelegd zodra minstens twee personen van dezelfde vereniging bij een overtreding betrokken waren.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de KNVB. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

"De KNVB streeft ernaar dat wedstrijden eerlijke en sportief verlopen", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Als het mis gaat, straffen we hard en direct. En we proberen verenigingen en leden te helpen sportief gedrag te stimuleren. Dat dit beleid zijn vruchten afwerpt, blijkt uit de cijfers van de afgelopen jaren.”

Rotterdam

Vorig seizoen kregen 236 voetballers van 174 verschillende clubs een individuele straf. Spelers van Rotterdamse clubs werden afgelopen seizoen het vaakst geschorst, namelijk 27 keer. In de havenstad zijn 65 amateurverenigingen actief. De KNVB gaat onderzoeken of er een reden is voor het hoge aantal excessen in Rotterdam.

Daarnaast heeft de tuchtcommissie 98 verenigingsstraffen aan 84 verschillende clubs opgelegd. Sommige clubs stonden meerdere keren voor de tuchtcommissie. 

Clubs uit Amsterdam hebben het vaakst een verenigingsstraf gekregen. Rotterdam volgt met zeven straffen. Utrechtse en Haagse clubs hebben elk vijf straffen ontvangen.

In kaart: Welke amateurvoetballers worden het vaakst geschorst?