De 49-jarige Oosterbeker die wordt verdacht van betrokkenheid bij een bootongeluk op de Vinkeveense Plassen afgelopen zaterdag, blijft nog zeker tot donderdagmiddag in de cel zitten. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van doodslag en wilde hem nog een poos vasthouden, maar de onderzoeksrechter besloot woensdag dat er niet voldoende aanwijzingen zijn voor doodslag en wees de vordering af.

Het OM ging meteen in beroep. Dat appel komt donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Utrecht en tot die tijd blijft de Oosterbeker in de cel zitten.

Bij de aanvaring kwamen twee mannen van 42 en 51 jaar uit Leusden om het leven. De Oosterbeekse man was de schipper van een speedboot die op het schip van de slachtoffers botste.

Twee andere verdachten in de zaak, een man van 30 jaar en een vrouw van 26, beiden uit Amstelveen, zijn woensdagmiddag op vrije voeten gesteld. Zij zaten bij de man uit Oosterbeek in de speedboot en werden zondagochtend vroeg samen met hem opgepakt.

Hoge snelheid

De schipper van de speedboot ging er na de botsing met hoge snelheid vandoor. De politie zette een achtervolging in met onder meer jetski's en een politiehelikopter en wist de inzittenden van de speedboot na enkele uren te traceren.

De politie was volgens een woordvoerder woensdag nog druk bezig met het onderzoek naar wat er precies is gebeurd op het water. Rechercheurs besteden onder andere aandacht aan Facebookpagina's van de verdachte, waarop hij zelf laat zien dat hij dol is op hard varen en hard rijden.