Een schipper die zaterdagavond betrokken zou zijn geweest bij een fatale aanvaring op de Vinkeveense Plassen, moet woensdag voor de rechter-commissaris komen. Die beslist of de 49-jarige man uit Oosterbeek langer vast mag blijven zitten. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag aan het begin van de avond laten weten.

De man wordt verdacht van doodslag. Hij zou de boot hebben bestuurd toen die tegen een ander schip botste. Daarbij kwamen twee mannen uit Leusden (51 en 42) om het leven. Twee andere opvarenden overleefden de aanvaring. De brandweer haalde ze ongedeerd uit het water.

Een man (30) en een vrouw (26) uit Amstelveen zitten ook vast, maar zij zullen vrijkomen. Vermoedelijk gebeurt dat woensdag. Ze blijven wel verdachten. Dat geldt ook voor een man en een vrouw uit Nieuwkoop, die zondag waren vrijgelaten.

Na de aanvaring voer de boot van de verdachte schipper door. De boot werd later gevonden bij een huis in Vinkeveen, met beschadigingen aan de voorkant.

Onderzoek

Onderzoek moet duidelijk maken wat er zaterdagavond precies is gebeurd en wat er aan de fatale aanvaring is voorafgegaan. De politie kijkt onder meer naar de snelheid en de verlichting van de boot die na het ongeluk was doorgevaren.

Mensen die beelden hebben van de beide boten "tijdens of kort na het ongeval", kunnen die naar de onderzoekers sturen.