Het aantal mensen dat in Nederland asiel zoekt, is in juni fors omlaaggegaan. In die maand deden 1.758 een eerste asielverzoek en dat is een halvering van het aantal van 3.438 in mei. 

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. 

Vooral het aantal mensen uit Eritrea is na een enorme piek in april en mei, inmiddels flink gezakt. Het aantal asielzoekers uit het door een burgeroorlog geteisterde Syrië blijft wel hoog en is in juni nog iets gestegen, naar 894.

Begin mei sloeg Teeven alarm over de plotselinge stijging van het aantal asielzoekers, met name Eritreeërs, naar Nederland. In april waren dat er 1.080 en in mei 1.860. In juni ging het nog maar om 203 mensen uit dit geïsoleerde Afrikaanse land. Uit onderzoek bleek dat er mensensmokkelaars achter de instroom zaten.

Uitbreiding opvang

Door de forse toeloop moest de opvang voor asielzoekers met grote spoed uitgebreid worden. Daarvoor zijn extra locaties geopend en zijn er meer mensen ingezet. In totaal zijn nu in de eerste helft van 2014 in totaal 12.282 asielzoekers in Nederland aangekomen. De meesten kwamen uit Syrië (3.681), en daarna de Eritreeërs (3.492) en mensen uit Somalië (777).

Verder dienden dit jaar tot nu toe 935 mensen een herhaald asielverzoek in.