De politie in Den Haag heeft dinsdag 39 aanhoudingen verricht tijdens een onaangemelde demonstratie bij de Israëlische ambassade in de Hofstad.

De Haagse politie is met meerdere eenheden aanwezig. "Het terrein voor de ambassade van Israel is door de politie afgezet", aldus een woordvoerster. "De inzet van de politie is er op gericht om eventuele afsluitingen zoveel als mogelijk te beperken en om te waarborgen dat de ambassade kan blijven functioneren." 

"We gaan de wet breken. We gaan de ambassade of weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd", schrijven de organisatoren op de Facebookpagina. "Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren." 

Rond 12.45 uur was er sprake van enkele tientallen demonstranten bij het Buitenhof in Den Haag. Een grootschalige demonstratie bleef tot dusver uit. Een groep van bijna veertig personen hield iets na 13.00 uur volgens de politie een 'sitdown-actie' en is daarvoor aangehouden. Van verzet was daarbij geen sprake. Verdere incidenten deden zich niet voor.

12.00 uur

Op een Facebook-pagina werd opgeroepen om dinsdag om 12.00 uur de Israëlische ambassade te blokkeren, als protest tegen de oorlog in de Gazastrook.

"Demonstraties moeten 96 uur van tevoren worden aangemeld. Dat is niet gebeurd", zei een woordvoerder van de gemeente Den Haag dinsdagochtend. "We hebben het wel gezien op Facebook en zijn voorbereid op een aantal scenario's."

Contact met de organisatoren van de demonstratie is er niet geweest. "Dat hebben we wel geprobeerd, maar het is tot dusver niet gelukt. Het is daarom ook lastig om te zeggen hoeveel personen er kunnen komen." 

Kritiek

Een eerdere anti-Israël demonstratie in Den Haag op 12 juli leidde tot kritiek op burgemeester Jozias van Aartsen. Bij de demonstratie werden anti-semitische leuzen gescandeerd en onder meer ook hakenkruizen en jihadvlaggen getoond. Van Aartsen werd verweten daar niet voldoende tegen te hebben opgetreden. 

Volgens de burgemeester waren er geen grenzen overtreden. Desondanks stelde het Openbaar Ministerie een onderzoek in en werden er later personen gearresteerd.

Bekijk beelden:

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto