Maandag vertrekt er een nieuwe vlucht met menselijke resten van Charkov naar Eindhoven. Om 16.00 uur komt het toestel met lijkkisten van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne aan in Nederland.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag. Het toestel wordt met dezelfde ceremonie ontvangen als de eerdere vier vluchten.

De stoffelijke resten worden weer onder politiebegeleiding naar Hilversum vervoerd. De slachtoffers zullen in de Korporaal van Oudheusdenkazerne worden geïdentificeerd. Het gaat dit keer om een klein aantal kisten.

Deze vlucht vervoert de vondsten van vrijdag en zaterdag, evenals het DNA-materiaal dat in het mortuarium in Donetsk ligt opgeslagen.

De verwachting is dat de komende tijd nog vaker vluchten naar Nederland mogelijk worden, zegt hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg. "We realiseren ons dat het voor nabestaanden lang duurt voor zij zekerheid hebben. Hopelijk brengt de wetenschap dat we hier in Oekraïne alles op alles zetten, hun toch wat rust."

Forensisch experts hebben de afgelopen dagen een deel van het rampgebied uitgekamd, op zoek naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen. De vondsten van vrijdag en zaterdag zijn inmiddels in een koelwagen naar Charkov gebracht en worden daar momenteel aan een forensische check onderworpen voordat ze in het vliegtuig worden geladen.

Menselijke resten

Volgens Aalbersberg heeft het team van forensisch experts zondag geen menselijke resten gevonden. Bij de zoektocht zijn wel persoonlijke bezittingen van de slachtoffers gevonden en geborgen.

Ook in Torez, ten zuiden van de rampplek, zijn zondag persoonlijke bezittingen geborgen. Daar stond al enige tijd een treinwagon, waarin bagage van slachtoffers was neergelegd. "Dankzij de onderhandelingen van de OVSE is het gelukt om deze wagon te bereiken. De verzegeling van de wagon was nog intact. Koffers, tassen en camera’s leken ongeschonden opgeslagen te zijn", aldus Aalbersberg. "De persoonlijke bezittingen zijn meegenomen naar Soledar, vanwaar ze naar Charkov worden overgebracht."

'Zware omstandigheden'

Op de rampplek waren zondag 109 mensen in het veld ten noorden van het dorpje Rozsypne. Onder hen waren 88 experts: 54 Nederlanders en 34 Australiërs. Ze hebben ongeveer zes uur lang zoek- en bergingswerk verricht in een veld waar wrakstukken van het toestel liggen. Deze plek ligt ongeveer 3,5 kilometer ten westen van de boerderij waar de afgelopen twee dagen is gezocht.

"De omstandigheden waren voor de politiemensen en experts zwaar, vooral door de hitte in het open veld", constateerde Aalbersberg. "Toch is het hun gelukt vandaag een gebied van zes vierkante kilometer te doorzoeken."

Maandag gaat het repatriëringsteam, afhankelijk van de veiligheidssituatie, weer naar de rampplek. "Voor het eerst zullen onze Maleisische collega’s aansluiten bij de zoektocht. De planning is om twee locaties in het westen van het rampgebied te doorzoeken. We zijn vol motivatie om de zoektocht de komende dagen voort te zetten."

Rotatieschema

Voor de experts is een rotatieschema opgezet. Aalbersberg verwacht op deze manier de politiemensen en experts langere tijd scherp te kunnen houden. Dit om het fysiek en emotioneel zware zoek- en bergingswerk zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

"In Soledar verblijven nu dagelijks circa honderd mensen. Vanuit Charkov arriveren elke dag vijftig uitgeruste mensen in Soledar. Vijftig anderen vertrekken dagelijks om in Charkov te herstellen. Dit is ook vandaag zo gegaan", aldus Aalbersberg.

'Hartverwarmend'

Aalbersberg zegt de Oekraïense vrijwilligers zeer dankbaar te zijn. "Meteen na de crash hebben veel omwonenden van de rampplek ook al geholpen. We vinden het hartverwarmend om te zien dat Oekraïners zich ruim twee weken na de ramp nog altijd blijven inzetten."

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne