Ruim 50.000 vlinders zijn er van vrijdag tot en met zondag geteld tijdens de driedaagse landelijke tuinvlindertelling. De Vlinderstichting zegt dat er in drieduizend tuinen is geteld. 

De kleine vos kwam het meest voor (13.000), gevolgd door de atalanta (10.000) en het klein koolwitje (5000). Verder zagen de liefhebbers nog vijftig soorten. Zondag was de laatste dag van de jaarlijkse telling. Dat leverde nog veel gegevens op.

Het was de bedoeling dat mensen op een zonnig moment naar hun tuin gingen en een kwartier lang alle vlinders telden die ze zagen. Op een formulier kon het aantal geregistreerde vlinders worden bijgehouden. Sommige liefhebbers telden vanaf vrijdag een paar keer.

Deelnemers konden zich op de site van de Vlinderstichting registreren. Een vlinderkaart met afbeeldingen, een app en informatie op de website hielpen om de vlinders te herkennen. De telling was dit jaar voor de zesde keer.

De Vlinderstichting gebruikt de gegevens om de diertjes beter te kunnen beschermen. Als er van bepaalde soorten minder zijn, kan de stichting er met natuurbeheerders voor zorgen dat de leefgebieden van deze soorten beter worden beschermd.